Veelgestelde vragen

Een uitvaartvereniging regelt met de uitvaartverzorger uw uitvaart en u ontvangt ledenkorting. Een uitvaartverzekering is een geldbedrag, hiervan wordt de uitvaart deels of geheel van betaald.

De voordelen van de uitvaartvereniging zijn: 

  • service dicht bij huis,  
  • korte lijntjes,  
  • bekend met gewoontes en tradities uit de omgeving,  
  • korting op producten en  
  • een ledenkorting op de eindnota. Dit kan u al snel €1000 tot €1500 euro schelen in de eindkosten.  
Een uitvaartvereniging dekt niet alle kosten. Daarom is het aan te raden een aanvullende verzekering te nemen of spaargeld opzij te zetten. 

Ja, iemand die is overleden en opgebaard is mag alleen zijn in huis. 

Er is altijd een opdrachtgever nodig die de eindverantwoordelijkheid voor de uitvaart op zich neemt. Dit zijn meestal de partner, de kinderen of naaste familieleden. Daarnaast mag het iemand zijn met de middelen om de uitvaart te betalen die deze verantwoordelijkheid op zich neemt.  

Als er iemand is overleden maar er geen opdrachtgever is, dan wordt de gemeente waar de overledene is gestorven de opdrachtgever. Uitvaartzorg Zeilinga wordt in deze regio opgeroepen om de laatste zorg te verlenen en over te brengen naar een uitvaartcentrum voor opbaren. Er wordt dan 3 dagen gewacht of iemand zich meldt als opdrachtgever voordat een verlof tot cremeren wordt afgegeven.

Nee, u bent niet verplicht een spreker in te huren, maar het kan wel heel prettig zijn om het uit handen te geven. Een combinatie van een spreker en de nabestaanden iets laten zeggen is ook mogelijk. Samen stellen jullie het levensverhaal op en bereiden jullie de afscheidsdienst voor. Er is altijd eerst een voorbereidend gesprek met de uitvaarspreker/of ritueel begeleider voordat de uitvaart plaatsvindt. 

Het aankopen van graven en eventueel een grafsteen, maken een begrafenis duurder. Heeft u familiegraven, bespreek dan of deze binnen de familie doorgegeven kunnen worden. Over het algemeen zijn de kosten van een afscheidsdienst en alles wat erbij komt kijken evenduur als cremeren. 

Sieraden mogen wel om blijven, maar zullen vaak afgedaan worden voor de begrafenis of crematie. Want als de uitvaart eenmaal achter de rug is kunt u het niet meer terugdraaien. Op de natuurbegraafplaats gaan sieraden altijd af. 

Ja, u kunt mij ook ‘s nachts bellen als u hulp nodig heeft. Bel dan met het vaste telefoonnummer 0519-297280. Is uw geliefde overleden in een ziekenhuis, dan kunt u ook vroeg in de morgen bellen. We maken dan z.s.m. een afspraak om met de nabestaanden bij elkaar te komen en de eerste gang van zaken door te nemen. Denk o.a. aan het thuisbrengen van uw familielid of goede vriend. Vergeet niet tijd te nemen voor de eerste uren, want er moet veel geregeld worden en er komt veel op u af. 

Staat uw vraag er niet bij? Gebruik dan ons contactformulier om contact op te nemen. Bellen mag natuurlijk ook!