Uitvaart

Opbaren 
Opbaren kan zowel thuis, als in een uitvaartcentrum. Wilt u een thuisopbaring na overlijden, dan zou dat op het eigen bed kunnen met een bedkoeling. Ons team dat de laatste verzorging doet heeft deze bij zich. Zolang het thuis kan, is dit een prima manier van afscheid nemen in de eigen, vertrouwde omgeving. 

Wilt u dat er thuis wordt opgebaard in een uitvaartkist, dan regelen wij dat voor u. Er komt dan een koeling onder de kist. Indien gewenst kunnen kamerschermen voor meer privacy zorgen. 
 
Het kan de dagen tussen overlijden en uitvaart erg druk zijn voor de nabestaanden door alle familie, vrienden en bekenden die komen condoleren en afscheid willen nemen van de overledene. Het kan dan uw voorkeur hebben om op te baren in een uitvaartcentrum. Deze hebben tegenwoordig vaak sfeervolle kamers en een sleutelsysteem, wat het voor u gemakkelijk maakt om 24 uur per dag zelf te bepalen wanneer u er naartoe gaat. 

Begrafenis 
Als u kiest voor een begrafenis, dan zorgen wij ervoor dat alles wordt vastgelegd en besproken. U kunt denken aan een (kerk)gebouw reserveren en er wordt in overleg een voorganger, spreker of organist geregeld. Maar misschien wilt u liever cd-muziek of livemuziek? Het kan allemaal.  

Zijn er al graven? 
Het is goed te weten of er al graven in het bezit van de familie zijn, dit kan veel aankoopkosten schelen. Heeft u hier vragen over of twijfelt u waar u begraven wilt worden, dan kijken we ook hier naar de mogelijkheden. Voor natuurbegraafplaatsen moeten we vanaf Dokkum gerekend een klein stukje rijden, maar dit is ook zeker de moeite waard om eens informatie over op te vragen. Een afscheid kan altijd in de buurt van uw woonadres, om daarna met een (kleinere) groep naar de natuurbegraafplaats te gaan.  

Begraafplaats 
Per begraafplaats kan er verschil zijn in bijvoorbeeld de mogelijke aankomsttijden voor de stoet en welk materiaal al aanwezig is (denk aan o.a. een rijdende baar, klokluiden en het laten zakken van de kist met touwen of en lift). Wij denken ook hierin natuurlijk met u mee. Verder kan het soms de regel zijn dat u in het dorp moet hebben gewoond wilt u gebruik mogen maken van de begraafplaats of er een connectie mee moet hebben. 
 
Crematie 
In de regio Friesland zijn meerdere crematoria, dus u kunt zelf de keuze maken in welk crematorium u gecremeerd wilt worden. De mogelijkheid van livestream en het laten zien van beeldmateriaal is ook vaak aanwezig. Het is ook mogelijk om de dienst thuis, in een uitvaartcentrum of in een kerk te houden, waarna de afscheidsdienst wordt afgesloten in het crematorium. Het kan ook zijn dat u meegaat naar het crematorium, maar er geen dienst meer wil houden. Ook hier zijn dus veel mogelijkheden, wij kunnen u hier zeker verder over informeren. 
 
Catering vooraf of na de uitvaart 
Mocht u willen nazitten, dan is er veel mogelijk. Van een lekker kopje koffie of thee tot een uitgebreide catering met soep, luxe broodjes, tapas of een warme hap. Deze wensen zijn altijd bespreekbaar en wij kunnen dit in overleg voor u regelen.